@article { author = {Saydi, Mahmoud and Pishahang, Mohsen}, title = {A Critique of Fakhr Rāzī’s Theory of Painfulness of Sensational Pleasures}, journal = {Naqd Va Nazar}, volume = {22}, number = {88}, pages = {110-128}, year = {2017}, publisher = {Islamic Propagation Office, Qom Seminary Islamic Science and Culture Academy}, issn = {1062-8952}, eissn = {2716-960X}, doi = {10.22081/jpt.2017.65404}, abstract = {An old challenging issue in the history of philosophy has been the problem of pleasure and pain, and their relationship with true human happiness. Prominent moral philosophers have tried to explain their nature and their role in human happiness. Fakhr Rāzī has divided pleasures into the rational and the sensational, taking bodily pleasures to be essentially painful, removing one from perfection and true happiness. Fakhr Rāzī’s theory faces fundamental challenges, including the following: counterexamples from sensational pleasures, such pleasures being existent, rather than nonexistent, goodness of pleasures being modified by moderateness, pleasantness of repeating sensational pleasures ignoring their existential reality, that is, their agreement with the human nature.}, keywords = {Fakhr Rāzī,pleasure,pain,Human,rational pleasure,sensational pleasure}, title_fa = {نقادی نظریه فخر رازی درباره رنج‌بودن لذات حسی}, abstract_fa = {مسئله لذت و رنج و ارتباط آن با سعادت حقیقی انسان از مباحث چالش‌برانگیز و دارای قدمت طولانی در تاریخ فلسفه است و فیلسوفان بزرگ اخلاق در تبیین حقیقت و نقش آنها در سعادت انسانی بسیار کوشیده‌اند. فخر رازی با تقسیم‌بندی لذات به دو قسم عقلانی و محسوس، لذات جسمانی را رنج بالذات دانسته و آنها را عامل دورشدن انسان از کمال و سعادت حقیقی می‌داند. نظریه فخر رازی در این زمینه با چالش‌های اساسی مواجه است که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به این موارد اشاره داشت: نقض‌شدن نظریه با موارد متعددی از لذات حسی، وجودی‌بودن لذات حسی و عدمی‌نبودن آنها، مقید‌بودن خیریت لذات حسی به رعایت حالت اعتدال، لذیذ‌بودن تکرار لذات حسی و غفلت از حقیقت وجودی لذات؛ یعنی تناسب و ملائمت با طبع انسانی.}, keywords_fa = {فخر رازی,لذت,رنج,انسان,لذت عقلانی و لذت محسوس}, url = {https://jpt.isca.ac.ir/article_65404.html}, eprint = {https://jpt.isca.ac.ir/article_65404_575655fbe7efa32aabc10d37fed1a5cc.pdf} }